lauantai 14. kesäkuuta 2008

Työttömän ja opiskelijan eroista

Opiskelijoiden taloudellisesta tilanteesta on viime vuosina pidetty paljon meteliä.
On totta, että esimerkiksi lapsiperheen taloudellinen asema, jossa molemmat vanhemmat opiskelevat, ei ole kovin kaksinen.
Toisinaan olen kuitenkin törmännyt kommentteihin, jossa verrataan opintotukea työttömyyspäivärahaan ja kauhistellaan kuinka se on pienempi. Kai nyt opiskelijoille pitäisi enemmän maksaa kuin työttömälle, hehän sentään tekevät jotakin...
Olisi tietenkin kiva, jos olisi olemassa kansalaispalkka ja työttömiä ja opiskelijoita ei näin pitäisi asettaa vastakkain, mutta koska näin ei ole, perustelen seuraavaksi miksi työttömyystuki pitäisi olla suurempi kuin opintotuki.

Suomessahan kukaan ei kuole nälkään, kiitos leipäjonojen. Sen sijaan, koska lajiolemukseemme kuuluu jatkuva sosiaalinen vertailu, köyhänä olo ei ole kovin kivaa jos naapurit, kaverit ja tutut ovat sinua rikkaampia. Tuloerojen seurauksena stressi ja ahdistus kasvavat, ja tuloksena voi olla esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja, ainakin jos on uskominen tutkija Richard Wilkinsonia . Koska opiskelijoiden kaverit ovat usein myös opiskelijoita, ja koska opiskeluun - sehän on sijoitus tulevaisuuteen - kuuluu tulevaisuusoptimismi, näkisin että opiskelijoiden asema on useimmiten parempi kuin työttömien. Ihminen on tulevaisuusorientoitunut eläin ja keskitysleireiltäkin selvisivät parhaiten yksilöt, jotka jaksoivat uskoa tulevaisuuteen. Joten kaipa sitä jaksaa makaronilla ja soijarouheella pari vuotta, kun tietää että edessä saattaa olla keskiluokkainen elämä punaisessa talossa, paremman auton kera kuin naapurilla?

Ei kommentteja: